Onderzoek naar Ambulance Response Times in Woudenberg: Beleid en Impact

14 mrt , 4:31 Nieuws
image 10 66c475c3b4edf

Onderzoek naar Ambulance Response Times in Woudenberg: Beleid en Impact

In een recent onderzoek naar de reactietijden van ambulances in Woudenberg is gebleken dat een kwart van de spoedritten langer duurde dan de landelijke norm van vijftien minuten. Dit onderzoek, dat gegevens analyseerde van het ministerie van Volksgezondheid, onthulde dat de gemiddelde wachttijd voor een ambulance in spoedgevallen is gestegen naar 13 minuten en 20 seconden.

Landelijke Normen en Lokale Impact

Volgens de landelijke norm moet 95 procent van alle ambulances bij kritieke A1-ritten binnen vijftien minuten arriveren. Hoewel Woudenberg lager scoort dan de norm, werden er in 2023 slechts 377 spoedritten uitgevoerd naar de stad. Vergeleken met soortgelijke gemeenten, heeft Woudenberg een opvallend hoog percentage van een op de vier ambulances die langer dan een kwartier onderweg zijn.

Verbeteringen en Politie Response

Zorgminister Agema heeft gereageerd op de cijfers en benadrukte de noodzaak van structurele oplossingen, zoals extra ambulanceposten. Echter, volgens branchevereniging AZN is de snelheid van ambulanceaankomst niet de enige indicator voor effectieve nooddienstzorg.

Naast ambulance response times is ook de politieperformance onder de loep genomen. In Woudenberg slaagde de politie er vorig jaar in 86 procent van de spoedgevallen binnen een kwartier ter plaatse te zijn, hoger dan de norm van 90 procent. De politie erkent echter uitdagingen door personeelstekorten en toenemende spoedmeldingen.

Vergelijkbare Gemeenten en Toekomstige Acties

De vergelijkbaarheid van Woudenberg met vijftien andere gemeenten werd ook onderzocht, waarbij de gemeente Leusden het sterkst overeenkwam. Dit onderzoek biedt inzicht in de impact van beleid op de hulpverleningsdiensten en roept op tot verdere acties om de responstijden te verbeteren.