Stel je voor, onlangs ben je van het aardgas af gegaan en je wilt elektrisch koken voor het gezin, alleen het mag op dat moment niet. Wat doe je dan? Of je komt thuis en het huis is steenkoud omdat de net aangeschafte warmtepomp geen stroom heeft omdat de wijk van het stroomnet is afgeschakeld. Wat dan?
Bovenstaande voorbeelden kunnen al in 2026 realiteit worden, en zijn het directe gevolg van de zogenaamde netwerkcongestie op ons stroomnet waarin we in de periode 2026-2030 mee te maken krijgen.
Vanaf begin 2026 zullen we als inwoners en bedrijven meer elektriciteit vragen dan de maximaal beschikbare netwerkcapaciteit aankan. Rijk, provincies en netwerkbeheerders zijn zich bewust van de uitdaging en bereiden ingrijpende maatregelen voor. Met name binnen de provincie Utrecht is de situatie ernstig, met vooruitzicht op oplossingen tegen 2030.
De energietransitie en netwerkcongestie hebben gevolgen voor gemeenten zoals Amersfoort. Communicatie en voorbereiding van inwoners en bedrijven zijn essentieel voor de periode van beperkingen.
Met problemen inzichtelijk in 2026, is het belangrijk dat er transparantie en actiegerichte communicatie komt. Gemeenteraden worden aangespoord om urgentie te erkennen en adequaat te handelen voor de gemeenschap.
Jaap Westenberg, raadslid voor Gemeentebelangen Woudenberg, benadrukt de noodzaak van initiatieven om de impact van energiebeperkingen te begrijpen en te overwinnen.